Din istoria liceului

Prezentarea Liceului „Carol I”

Aparţinând municipiului Craiova - aşezare urbană cu o populaţie de 315 000 locuitori, situata în sud-vestul României la o distanţă de circa 250 km de capitala ţării Bucureşti - Colegiul Naţional „Carol I” (fost „NICOLAE BĂLCESCU” - până în toamna anului 1998) este ca vechime a doua şcoală de grad mediu din PRINCIPATE. A fost ctitorit la 20 mai 1826 de doi din foştii elevi ai lui Ion Heliade Rădulescu la şcoala „Sf. Sava” din Bucureşti. În mai 2001, Colegiul a aniversat frumoasa vârstă de 175 ani.

Colegiul craiovean a fost prezent prin profesorii şi foştii săi elevi la marile evenimente ale istoriei naţionale:

Colegiul este o unitate de învăţământ preuniversitar complexă care funcţionează cu toate cele trei cicluri de învăţământ, cu un efectiv ce depăşeşte cifra de 2050 elevi.

Dispune de o bază didactico-materială complexă, bine structurată şi funcţională:

În rândul profesorilor liceului s-au remarcat personalităţi care temeinic pregătite profesional şi metodic au format şi educat zeci şi zeci de generaţii de elevi în spiritul dragostei faţă de muncă şi de ţară, al înaltelor idealuri ale umanităţii:

Din rândul foştilor elevi, un numar de 50 fac parte datorită valorii activităţii ştiinţifice din rândul membrilor Academiei Române:

Acestora li se adaugă (din rândul celor care nu sunt membri ai Academiei Române) şi alţii ca

Conducerea actuală a Colegiului:

De doi ani se derulează în colegiu P.E.E. Socrates. Colegiul a primit cu ocazia „Săptămânii Comenius” iniţiate de UE în noimebrie 2001 vizita delegaţiei de la Bruxelles condusă de Doamna Ada Schaefer – Administrator Principal al Comisiei Europene pentru educaţie şi cultură şi a Agenţiei Naţionale Socrates.

În octombrie 2002 Colegiul a primit în Vizită de Studiu o delegaţie a UE din Franţa, Spania şi Italia.

În cadrul Colegiului îşi desfăşoară activitatea FUNDAŢIA CULTURAL-ŞTIINŢIFICĂ „NICOLAE VASILESCU KARPEN”.

Fundaţia cultural-ştiinţifică „Nicolae Vasilescu Karpen”:


Obiective